Minä, me, menestys

Kyllä se oli synkkää aikaan joitakin vuosia sitten, kun tiesin, että joudun luopumaan itselleni tärkeästä ja mieluisasta työstä. Olin siihen astisen urani huipulla, vastuullisessa ja vaativassa työssä, jossa sain kehittää, rakentaa ja tehdä yhteistyötä mahtavien ihmisten kanssa maailmanlaajuisesti. Sitten sairauteni, MS-tauti, teki sen verran paljon tepposia, että piti valita jatkanko silloisessa työssä riskinä kunnon heikkeneminen vai järjestellä työt niin, että oman kunnon kuuntelu olisi helpompaa. Valitsin jälkimmäisen. Siitä se ajatus sitten lähti. 

Perustamani yritys Mentoritas Oy täyttää jo tänä keväänä 5 vuotta. Tuosta viidestä vuodesta osan olin vielä myös osa-aikaisena palkkatyössä, mutta nyt jo reilun pari vuotta pelkästään yrittäjänä. Ja tosi kivasti on mennyt. Olen saanut tehdä hienoja esimies-, työyhteisö- ja vuorovaikutusvalmennuksia, HR-projekteja ja johdon konsultointeja asiakasyrityksissäni, tavata yksilötapaamisissa monenlaisia ihmisiä monenlaisine iloineen ja suruineen. Vaikka luopumisen hetki uraputkestani kansainvälisessä loistofirmassa silloin tuntui lamaannuttavalta, enkä silloin nähnyt, että hyvääkin on tulossa, niin onneksi nyt tiedän paremmin. Olen nykyään enemmän kuin tyytyväinen työelämääni. Ja uskon, että kun olen tyytyväinen työelämääni ja elämääni yleensäkin, myös sairauteni on pysynyt hienosti aisoissa.  En vaihtaisi enää takaisin entiseen.  

Tervetuloa Minna ja Melissa

Minä – Me – Menestys on ollut kantava pohja ja ideologia Mentoritaksen valmennuksissa. Kaikki lähtee paremmasta itsetuntemuksesta, joka johtaa parempiin kohtaamisiin niin johtamisessa, kollegoiden kuin asiakkaidenkin kanssa ja siitä taas seuraa menestys. Vaikka olenkin nykyisessä työssäni saanut olla tekemisissä ihmisten kanssa, joilta olen itsekin kaiken aikaa oppinut paljon, niin olen myös vähän salaa kaivannut työkavereita, joiden kanssa sparrata, ideoida ja kehittää. 

Olen tuota minä-osuutta kovastikin hoitanut viimeaikaisten koulutusteni ja oman kasvu- ja kehittymisprosessin myötä. Me-osuutta olen mahtavasti saanut hoitaa asiakkaitteni kanssa. Ja on tästä kaikesta seurannut menestystäkin, niin minulle, Mentoritakselle kuin asiakkaillenikin. Nyt kun vielä saan tuohon me-osuuteen lisättyä muutaman ammattitaitoisen ja inspiroivan työkaverin, niin avot, mikäs sen parempaa. 

Nyt nimittäin vihdoinkin minulla on muutama työkaveri. Minna, pitkälinjan asiakaskokemus- ja työelämävalmentaja, huipputyyppi, jonka hihat alkavat todenteolla heilumaan huhtikuun alusta. Ja Melissa, aikuiskasvatustieteen opiskelija, reipas ja innostunut nuori aikuinen, jonka osa-aikainen työpanos tuntuu mahtavalta. 

Mentoritas muutti samassa talossa isompiin ja valoisimpiin tiloihin hyvien kulkuyhteyksien varrelle. Tervetuloa Espoon Leppävaaraan moikkaamaan. Nettisivut ovat uudistuksen alla. Hienoja asiakasprojekteja on työnalla ja tulossa. Ideoita ja suunnitelmia on vaikka kuinka. Yhdessä tekemisen voima on jo nähtävissä. Meidän seurassa on myös vielä tilaa muutamalle uudellekin työkaverille. Lue Mentoritaksen sivuilta lisää, jos kiinnostaa vaikuttava ja ihmisläheinen työ kivassa työporukassa. 

Valoa kohti mennään jo kovaa vauhtia. Talvi on jäänyt taakse ja kevät tuo valoisuutta ja uutta kasvua joka päivä. Kaikki on juuri nyt niin kuin kuuluukin olla. 

Valoa ja iloa kevääseesi toivottelee Maritta 

 

mentoritas

Me olemme Mentoritas Oy

Maritta, Minna ja Melissa - tutustu meihin lisää tästä

Kun paristot ovat loppu, lelu lakkaa toimimasta

Niin se yksi joulu jäi jälleen taakse ja vuosikin vaihtui uudeksi. Moni meistä lähtee uuteen vuoteen uudella tarmolla ja innolla. Monia lupauksia ja päätöksiä on tehty ja vielä tammikuussa usko uuteen alkuun on vahva. Kuntosalit ovat ruuhkaisia, tammikuun täytyy olla tipaton ja vauhti on jo päällä töissä. Tavoitteet on asetettu niin töiden kuin muidenkin elämän osa-alueiden osalta. 

Ja hyvä niin, tavoitteita on ihan hyvä olla. On hyvä tunnistaa, minne haluaa olla menossa ja missä haluaa olla nyt, minkälaista elämää haluaa elää ja mikä tekee juuri omasta elämästä elämisen arvoisen. Ja minkälainen työelämä on sopivaa ja mielekästä? Andy McCoyn sanoin: ”Sun pitää varoo, mitä sä haluu, koska sä voit saada sen”. 

Työelämässä tavoitteita usein asetetaan itsemme ulkopuolelta ja niiden saavuttamisesta joskus jopa palkitaan ylimääräisellä bonuksella. Hyvä niin, mutta jos työelämän tavoite on vaativa tai jopa kohtuuton ja sitten oma sisäinenkin vaatimus on, että se pitää saavuttaa, niin raskaaksi muodostuu. Miksiköhän työelämässä monesti tavoitteet asetetaan niin, että tiedetään jo niitä asetettaessa, ettei niitä ole mahdollista täysin saavuttaa? Sitten tunnolliset, vastuuntuntoiset ja itseltään paljon vaativat työntekijät yrittävät tavoitteita saavuttaa tietäen jo valmiiksi, ettei onnistu. Ei kuulosta kovin palkitsevalta. Voi alkaa päitä putoilemaan. 

Sielua ei pidä myydä

Ulkoa asetettujen vaatimusten kanssa pitäisi olla tarkkana. On selvää, että työelämässä on tavoitteita ja niiden kuuluukin olla haastavia. Kuitenkin jokainen itse päättää sen, miten tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen lopulta suhtautuu. Miten paljon verta, hikeä ja kyyneleitä on valmis vuodattamaan? Ja minkä hinnan on valmis maksamaan? Joskus se hinta voi nimittäin olla kohtuuttoman suuri; liian pitkiä työpäivä, kiukkuisuutta ja hermostuneisuutta kotona ja oman hyvinvoinnin laiminlyöntiä. Työelämän tavoitteet ovat tärkeitä, mutta itse kukin päättää myykö niille sielunsa ja terveytensä. 

Omien rajojen tunnistaminen on tässäkin ensiarvoisen tärkeää.  Ja kaikkien, myös työnantajan etu on se, että työntekijät ovat työkykyisiä ja työintoisia. Jos uhraa ja uuvuttaa itsensä tavoitteiden saavuttamisen alttarilla, väsyy ja menettää tehokkuuden ja työn ilon, ei saa kruunua päähän, ei.  Silloin – toimintakyky lähes menetettynä – minua ei halua edes se työnantaja, jonka puolesta annoin kaikkeni. Liian tiukalle itseni laittamalla menetän sen viimeisenkin mahdollisuuden arvostukseen, jota niin kovasti pyrin saamaan ylettömällä työnteolla. 

Voisinko siis saavuttaa saman tai jopa enemmän vaatimalla itseltäni vähemmän? 

  • Vähemmän kiireen tuntua ja työtunteja – mutta niin, että käytetyt työtunnit ovat riittävän tehokkaita.

  • Vähemmän sisäistä vaatimusta – teen parhaani tänään ja huomenna jatkan siitä, mihin tänään jäin.

  • Vähemmän huomion kiinnittämistä siihen, mikä on vielä tekemättä – enemmän huomioin kiinnittämistä siihen, mitä sain aikaan.

  • Vähemmän uuvuttavaa puskemista töissä ja töiden ulkopuolella – enemmän aikaa itselle, läheisille ja omien voimavarojen lataamiseen.  

  • Kun itse voi hyvin ja energiavarastot ovat täynnä, saa aikaan enemmän vähemmällä ja pystyy antamaan tukea ja tsemppiä myös muille. Jos paristot ovat loppu, niin lelu lakkaa toimimasta. 

Oman näköinen elämä niin töissä kuin vapaa-ajallakin on tavoittelemisen arvoinen. Sitä kohti mennään, suuntaa tarkistetaan aina välillä ja usein voidaan vaan pysähtyä nauttimaan hetkestä, jossa ollaan juuri siinä, missä halutaankin. Toisinaan ollaan pidempäänkin pysähdyksen tilassa tai jopa otetaan askeleita taakse päin ja silti se oman näköisen elämän ja työelämän kuva on olemassa.  Opetellaanko tänä vuonna saavuttamaan tavoitteita itsellemme vähän lempeämmällä tavalla?

Terkuin Maritta Mentoritaksesta

Työelämäkokemus kuntoon

Haluaisitko sinä olla onnellisempi työntekijä? Miten voisit saavuttaa itsellesi paremman työelämäkokemuksen? 

Ihana, lämmin ja kaunis kesä on takana. Katse ja energia on jälleen suunnattu syksyyn, työhön ja työlle asetettuihin tavoitteisiin. Nyt kun toivottavasti kesän jäljiltä on vielä energiavarastot täynnä, on hyvä hetki pohtia omaa työelämää ja tyytyväisyyttään siihen. 

Työelämä on parhaimmillaan palkitsevaa ja innostavaa, huonoimmillaan kaiken energian vievää ja lannistavaa. Kun pahin vaihtoehto on omalla kohdalla totta, tekisi niin kovasti mieli osoittaa sormella esimiestä, johtoa tai työkavereita omasta kurjuudesta. Kuitenkin lähes aina omilla arvoilla, asenteella ja tavalla olla vuorovaikutuksessa, on suuri merkitys. Olosuhteet ovat mitä ovat. Moniin asioihin voi vaikuttaa, kaikkiin ei, mutta aina voi vaikuttaa omaan asenteeseensa, suhtautumiseensa ja valintoihinsa. 

Työelämä on iso osa elämää

Jos on itsensä puolella ja yrittää vaikuttaa niihin asioihin, mihin voi, se riittää. Jos vaikuttaminen ei tuo toivottua tulosta, niin sitten onkin aika miettiä, miten asian kanssa eläminen vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja työintoon. Ja jos tuntuu, että tässä työssä ei ole mahdollista saavuttaa sitä, mitä itse tavoittelee, sellaista työtä ja tekemisen meininkiä, kuin itse haluaa, niin on päätösten aika. Työelämä vie tästä ainokaisesta elämästä ison osan. Ei ole ollenkaan samantekevää, miten tuon osan viettää ja miten se vaikuttaa myös muuhun elämään. 

Kokemukseni mukaan monelle herää jossain kohtaa työelämää kysymyksiä siitä, miten haluaa työelämänsä viettää. Voi tuntea jonkinlaista tyytymättömyyttä, mutta ei ihan tiedä miksi. Tai voi herätä halu kehittää itseään ja osaamistaan sekä syventää itsetuntemustaan myös työn tekemisen näkökulmasta. 

Onnelliseksi työntekijäksi

Mielestäni on tärkeää opetella olemaan onnellinen työntekijä! On tärkeää tunnistaa, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä työelämässä samoin kuin tiedostaa, mihin voi vaikuttaa ja mihin ei. Omien vahvuuksien tiedostaminen ja niiden varaan rakentaminen on myös vaivan arvoista ja parantaa omaa työelämäkokemusta. Vahvuuksiensa varaan rakentaminen kun on aina helpompaa kuin jonkin muuttaminen. Toki omien kehityskohteidenkin kanssa työskentely on tärkeää.

Useilla meistä on myös vähintäänkin välillä kriittinen asenne ympärillä oleviin ihmisiin tai olosuhteisiin liittyen ja myös sen asenteen rehellinen tutkiminen vie kohti parempaa työelämäkokemusta. Entä sitten oman vaativuuden ja ankaruuden kanssa työskentely? Moni meistä on valmis olemaan hyvinkin myötätuntoinen toisia kohtaan, mutta itsen kohdalla tilanne onkin toinen. Sisäinen vaatimustaso ja ankara tuomitsija saattaavat sammuttaa työniloa paljonkin ja ilman, että tiedostamme tätä, se voi sabotoida pitkään ja paljon. Entä mikä on tapani olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa? Olenko itseni puolella samaan aikaan kun kohtelen toisia kunnioittavasti ja rakentavasti?

Juuri painosta tullut tekemäni Onnellinen työntekijä -työkirja voi olla yksi keino tarkastella, miten luoda itselle sopivampaa ja parempaa työelämää ja elämää yleensä. Kysymyksiä on paljon ja kukin voi poimia aihealueista ne kysymykset ja tehtävät, jotka tuntuvat itselle merkityksellisimmiltä ja juuri nyt ajankohtaisilta. 

Kyky rehellisyyteen itseään kohtaan palkitsee. Oman mielen treenaaminen ja oman työelämäkokemuksen parantaminen ovat rakkaudellisia tekoja itseään kohtaan. 

Tutustu Onnellinen työntekijä -työkirjaan ja tilaa omasi klikkaamalla tästä. 

Terkuin Maritta Mentoritaksesta

 

Rakasta valinta - parisuhteen parhaaksi

Ihastuminen, rakastuminen ja onnen huuma. Tuo toinen täyttää kaikki kolot minussa. Tuo toinen parantaa minun haavani ja korvaa kaikki aiemmat vaille jäämiseni. Tuo toinen tekee minut kokonaiseksi ja on varmasti se sielun kumppani, jota varten olen syntynyt. Yhteinen koti, yhteiset lapset ja yhteinen elämä. Onnellinen,   tasapainoinen ja hyväntahtoinen.  Mitään muuta en tahdo, kuin tehdä tuon toisen onnelliseksi ja parasta kaikessa on se, että tuo toinen haluaa tehdä minut onnelliseksi.

Haasteita kuitenkin tulee, se on väistämätöntä. Haasteet alkavat siinä vaiheessa kun se, miten tuo toinen haluaa tehdä minut onnelliseksi, ei olekaan se, millä minä tulen onnelliseksi. Ja se, miten minä tekisin tuon toisen onnelliseksi, ei toimikaan. Tuo toinen ei halua elää niin kuin minä haluaisin hänen elävän enkä minä osaa toimia niin kuin minun haluttaisiin toimivan. Tuo toinen ei ymmärräkään minun rakkauden kieltäni enkä minä hänen. Tuo toinen ei voikaan täyttää minua ja parantaa minun haavojani vaikka minä niin uskoin. Minähän joudunkin ottamaan vastuun omasta onnellisuudestani. Voi sentään!

 

Onnellisen parisuhteen resepti

 

Riittääkö onnelliseen parisuhteeseen se, että hyväksyy toisen erilaisuuden ja erillisyyden? Se, että tuo toinen saa nauramaan leikinlaskullaan, hyvät keskustelut syntyvät töistä ja politiikasta ja että arki toimii. Onko parisuhde elämänpituinen koulu oppia kompromisseja? Oppia turhautumisten sietämistä. Parisuhde taitaakin opettaa enemmän itsestä kuin tuosta toisesta.  Pitäisi oppia olemaan onnellinen toisen kanssa ja toisesta huolimatta. Ja onnelliseksi tuleminen tuon toisen kanssa on tietenkin vaikeaa, sillä hän on keskeneräisyydessään ihan yhtä tavallinen kuin minä. Pitäisi suostua siihen, että toinen on ihminen omine heikkouksineen. Vaikeaa, vaikeaa, sillä alun oletusarvohan oli kuitenkin, että tuo toinen tekee minut onnelliseksi vaan olemalla olemassa.

Onnellisen parisuhteen resepti taitaakin olla se, että oppii iloitsemaan yhteisistä hetkistä, vaikka ne eivät aina aivan täydellisiä olisikaan ja suostuu siihen, että kokee alun onnen ja rakkauden tunteet aina silloin tällöin eikä edes odota niitä hetkiä olevan kaiken aikaa. Arki nyt vaan on. Rakkaus on rehellisyyttä, avoimuutta ja lupaa olla sellainen kuin on. Se on luottamusta ja turvallisuutta. Ei jatkuvia maanjäristyksiä ja pilvissä leijumisia. Ja kuitenkin yksi katse voi saada himon syttymään ja kumppanuus tuntuu juuri siltä, miltä pitääkin. Ihanalta!

 

Parisuhdetaitoja voi opetella

 

Parisuhde ei ole aina sitä, mitä alun huumassa odotti. Jos siis omat odotukset eivät muutu matkalla, niin vaikeuksia riittää. Jos jatkuvasti odottaa toisen tajuavan, mitä minä juuri nyt tarvitsen ilman, että sen hänelle kerron, ei onnellisuus lisäänny. Mitä siis jos keskittyisi lämpimään katseeseen tuon toisen silmissä, keskittyisi rakentamaan rikkomisen sijaan, antamaan vaatimisen sijaan ja ennen kaikkea keskittyisi rakastamaan. Itseä ja tuota toista.

Ja parasta kaikessa on, että parisuhdetaitoja voi opetalla ja harjoitella. Rakastava valinta – parisuhteen parhaaksi on opetuksellinen menetelmä, jossa parannetaan parisuhdelukutaitoa ja lisätään ymmärrystä omavastuuosuudesta. Lähde rohkeasti opiskelemaan parisuhteen perustaitoja yksin tai yhdessä kumppanisi kanssa. Kurssilla keskitytään omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa parisuhteensa laatuun ja harjoitellaan hyvässä ihmissuhteessa tarvittavia taitoja. Lisätietoja tästä!

Suljetun oven taakse ei näe

Suomi täytti 100-vuotta. Onnea! Suomi on hyvä maa, monin tavoin. Täällä on paljon koteja, joissa asuu rakkaus ja rauha. Onneksi! Aikuiset ovat aikuisia ja lapset saavat olla lapsia. Tiedän kuitenkin omasta kokemuksestani ja työni kautta, että samaan aikaan täällä on myös paljon koteja, joissa asiat eivät ole hyvin. Pahoja asioita tapahtuu kotien suljettujen ovien takana.

Kuinka paljon pelkoa, tuskaa, pettymystä ja epätoivoa löytyykään kotien ovien takaa? Miksi ihmiset, joiden luona kuuluisi olla turva, kohtelevat toisiaan julmasti ja rikkovasti? Miksi se, joka pelkää, ei lähde? Miksi se, joka rikkoo käytöksellään läheisiään, ei välitä? Miksi kaadetaan oma pahaolo toisten päälle? Omien lasten päälle? Aina on sanottu, että heikompiaan ei saa kiusata. Miksi joku luulee saavansa tehdä niin suljetun oven takana?

Moni näyttää aikuiselta, mutta ei ole. Aikuiseksi kasvaminen ja vastuun ottamisen opettelu ovat valintoja. Jos syy on aina muualla kuin itsessä, väistää vastuunsa ja jättää valinnan käyttämättä. Siitä seuraa loputtomasti inhimillistä kärsimystä.  

Jokaiselle on ristiriitaista ja rikkovaa, jos läheinen on yhtenä hetkenä mukava ja hauska ja sitten ihan pian taas julma ja raivoava. Siitä seuraa turvattomuutta. Pelossa elämistä. Jännitystä, että koskakohan taas räjähtää. Läheiset, lapset mukaan lukien pakotetaan peliin, jossa yritetään olla ja käyttäytyä niin, ettei satuttavaa käytöstä enää tulisi. Ja kuitenkin aina tulee. Ihminen, joka ei kanna vastuuta omasta rikkovasta käytöksestään, näkee syyn omaan käytökseensä oikeutettuna ja aina muiden aiheuttamana. Tilanne ei muutu, ennen kuin joku toimii toisin. Ja se joku on yleensä lopulta se, jota satutetaan.

Kohti itsensä näköistä elämää

Silloin kun ei enää jaksa sitä rumaa, mitä oman suljetun oven takana tapahtuu, on aika tehdä jotain toisin. Itseensä tutustuminen on yksi avain muutokseen. Omanarvontunnon lisääntyminen, omien rajojen vahvistaminen, omien tarpeiden ja vahvuuksien tunnistaminen ja löytäminen vievät polulle, joka johtaa elämään. Itsensä näköiseen elämään. Elämään, jossa itse päättää, mihin suostuu ja mihin ei.

Itseensä tutustuminen lopulta antaa itselleen luvan olla se, joka on. Ja jos joku kohtelee huonosti, osaa suojella itseään ja tarvittaessa lähteä pois. Itseensä tutustumisen kautta voi alkaa elää todeksi omia toiveita ja valintoja. Kun energia ei mene pelkäämiseen, jää tilaa rakastaa. Itseä ja muita.

Itseensä tutustuminen kannattaa missä elämän vaiheessa tahansa. Siihen voi tarvita ulkopuolista tukea ja apua. Itse olen sitä tarvinnut ja saanut. Mielestäni sitä kannattaa hankkia. Oman elämän laadun parantaminen ja sitä kautta oman kyvyn kasvattaminen aitoon rakkauteen ja hyvään tahtoon, on hyvä tavoite.

Silloin kun suljettujen ovien takana on hyvää tahtoa, aikuisuutta ja rakkautta, kärsimys väistyy. Se on tärkeää. Varsinkin näin joulun alla. Joulu kun on perheiden ja rakkauden aikaa.  

Hyvän ja levollisen joulun toivotus!