Saa pelottaa!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Vuosi on vaihtunut ja maailman meno sen kun muuttuu hullummaksi. Tekisi mieleni näin vuoden ensimmäisessä blogikirjoituksessani toivottaa kaikille hyvää alkanutta vuotta mutta se ei taida nyt onnistua. Mitä hyvää on vuoden alussa, joka alkaa sellaisilla teoilla kuin Ranskassa viime viikolla tehtiin? Pahoja asioita tapahtuu eikä niitä pystytä estämään vaikka mitä tehtäisiin. Se on surullista ja pelottavaa. Ja vaikka kaikki terroriteot ja muut julmat ja pahat teot luonnollisesti aiheuttavat pelkoa ja kauhua, niin juuri nämä tunteet kielletään. Miksi halutaan elää valheessa?

Andrew Heslop kirjoitti lauantain Helsingin Sanomien Vieraskynä –palstalla, että juuri nyt tärkeintä on torjua pelko. Pariisissa ja koko Ranskassa miljoonat ihmiset marssivat sunnuntaina mielenosoituksissa, joista HS kirjoittaa tänään maanantaina: ”Pariisin viesti on vahva: me emme pelkää.” Eikö kuitenkin ole luonnollista, että jos ihan melkein silmien alla tapetaan järjettömästi ihmisiä, sen seurauksena pelko lisääntyy. Minulla ainakin.

Miksi pelko pitää torjua? Miksi ei saa sanoa, että pelottaa ihan helvetisti? Marssille osallistunut pariisilainen Fréderic Joublin sanoi HS:lle, että jos annamme pelolle periksi, terroristit ovat voittaneet. Miten niin? Tai mitä sitten? Eikö terve järki sano, että ei  tässä ole voittajia eikä häviäjiä, on vaan uhreja.

 IHMISTEN ROHKEUS KOSKETTAA

Jos minä olisin ollut eilen Pariisissa, olisi voinut osallistua marssille. Minua tosin olisi pelottanut ja olisin joutunut valitsemaan osallistunko vaikka pelottaa vai jäänkö pois. Olisihan tuollainen miljoonien henkilöiden väen paljous houkutteleva kohde joillekin radikaaleille ja juurihan on jälleen nähty, mitä tuhoa ihmiset voivat toisilleen aiheuttaa.

Arvostan suuresti niiden ihmisten rohkeutta, jotka osallistuvat marssille. Ihmisten yhteinen rintama on jo sinällään vahva viesti maailmalle: Tässä olemme vaikka perusturvallisuuttamme on horjutettu! Tässä olemme sanomassa, ettemme hyväksy tekoja! Kuulkaa kaikki, pelkomme ei lamaannuta meitä vaan jatkamme elämistämme arvojemme mukaisesti! Rohkeutta on juuri se, että tekee jotain, minkä kokee tärkeäksi, vaikka pelottaa. Rohkeutta on elää hyväksyen omat pelkonsa. Elää ilman, että lamaantuu, lannistuu tai  ohjautuu peloistaan käsin.

Vuoden 2015 alun tapahtumat ovat olleet järkyttäviä. Jos kuitenkin toivottaisin parempaa loppuvuotta. Saa pelottaa. Tosiasioiden hyväksyminen vapauttaa elämään.